Woonvormen
Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende woonvormen, zoals beschermd en begeleid wonen, hoe je dit kunt aanvragen en waar dit zoal mogelijk is.
Wonen
Urgentieregeling
Sommige gemeenten bieden urgentieverklaringen voor bepaalde groepen mensen die dringend een woning nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld gelden voor mensen met medische, sociale of economische redenen. Informeer bij de gemeente of je cliënt/zoon/dochter/vader/moeder in aanmerking komt voor een urgentieverklaring. Dit kan zijn vanwege gezondheidsproblemen, sociale omstandigheden of andere dringende redenen.
Regionale woningcorporaties
Naast de betreffende gemeente zijn er andere gemeenten en woningcorporaties in de regio die wellicht minder lange wachttijden hebben. Soms kan inschrijving bij meerdere woningcorporaties in de regio de kansen vergroten.
Flexwoningen en tijdelijke huisvesting
Sommige gemeenten bieden tijdelijke huisvesting of flexwoningen aan voor mensen die snel een woning nodig hebben. Informeer bij de gemeente of er tijdelijke huisvestingsoplossingen beschikbaar zijn en hoe je cliënt hiervoor in aanmerking kan komen.
Particuliere huurwoningen
Naast sociale huurwoningen zijn er ook particuliere huurwoningen beschikbaar die mogelijk minder strenge inschrijf- en meettijdeisen hebben. Gebruik websites zoals Funda, Pararius en lokale makelaars om particuliere huurwoningen te vinden. Hoewel deze vaak duurder zijn, kunnen ze een kortetermijnoplossing bieden.
Begeleid wonen of woonzorgvoorzieningen
Als je cliënt specifieke ondersteuning nodig heeft, kunnen woonzorgvoorzieningen of begeleid wonen-projecten een oplossing zijn. Informeer bij zorginstellingen in de regio naar mogelijkheden voor begeleid wonen.
Schakel een woonconsulent in
Een woonconsulent kan helpen bij het zoeken naar geschikte huisvesting en het navigeren door de regels en mogelijkheden. Vraag bij de gemeente of er een woonconsulent beschikbaar is die je cliënt kan helpen.
Woningruil
Soms kunnen mensen via woningruil sneller een geschikte woning vinden. Gebruik platforms zoals Woningruil.nl om te zoeken naar mensen die hun woning willen ruilen. Dit kan met zowel sociale als particuliere huurwoningen.
Versterk iemands woningzoekprofiel
Zorg ervoor dat zijn inschrijving bij woningcorporaties up-to-date is en alle relevante informatie bevat, zoals urgentie, inkomen, en speciale behoeften. Controleer zijn inschrijvingen bij verschillende woningcorporaties en zorg ervoor dat alles correct en volledig is ingevuld.
Stappen om begeleid wonen aan te vragen
Beoordeling van de zorgbehoefte
-
Huisarts of specialist: Maak een afspraak met de huisarts of een specialist om de zorgbehoefte van de persoon te laten beoordelen. Deze professionals kunnen een indicatie geven van de benodigde zorg.
Aanvraag voor indicatie
-
Wet langdurige zorg (Wlz) of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo):
-
Wlz: Als je dochter/zoon (wie dan ook) intensieve zorg en toezicht nodig heeft, kun je een indicatie aanvragen via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). (Wat waarschijnlijk niet van toepassing is).
-
Wmo: Voor minder intensieve zorg of ondersteuning kun je terecht bij de betreffende gemeente.
-
Indicatieproces
-
CIZ (voor Wlz): Dien een aanvraag in bij het CIZ. Ze zullen de zorgbehoefte beoordelen en bepalen of de persoon in aanmerking komt voor langdurige zorg. https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/psychische-klachten/ggz-wonen/aanvraag#:~:text=Download%20het%20aanvraagformulier%20van%20de,de%20aanvraag%20komt%20te%20staan\
-
Gemeente (voor Wmo): Neem contact op met het Wmo-loket van de betreffende gemeente. Ze zullen een keukentafelgesprek plannen om de situatie en zorgbehoefte te bespreken.
Zorgaanbieder kiezen
-
Onderzoek zorgaanbieders: Zoek naar zorgaanbieders die begeleid wonen aanbieden in de omgeving. Je kunt hiervoor gebruik maken van websites zoals ZorgkaartNederland of contact opnemen met zorgaanbieders direct.
-
Kies een aanbieder: Zodra je een indicatie hebt ontvangen, kun je samen met een zorgadviseur of case manager een geschikte zorgaanbieder kiezen die aansluit bij de behoeften van de persoon.
Aanvraag indienen bij zorgaanbieder
-
Contact opnemen: Neem contact op met de gekozen zorgaanbieder en dien een aanvraag in voor begeleid wonen. Je hebt hiervoor de indicatiebesluiten van CIZ of de gemeente nodig.
Intakegesprek en plaatsing
-
Intakegesprek: De zorgaanbieder zal een intakegesprek plannen om de specifieke zorgbehoeften van de persoon in kaart te brengen.
-
Plaatsing: Als alles in orde is, wordt er een plaatsing geregeld en kan de persoon verhuizen naar de begeleid wonen faciliteit.
Nazorg en evaluatie
-
Regelmatige evaluaties: Zorg ervoor dat er regelmatig evaluaties plaatsvinden om te controleren of de zorg nog steeds aansluit bij de behoeften van de persoon. Dit kan via de zorgaanbieder of de gemeente.
Beschermd & begeleid wonen
1. Stichting Philadelphia Zorg (Landelijk): Biedt diverse vormen van beschermd en begeleid wonen voor mensen met autisme. Ze hebben verschillende locaties verspreid over Nederland en bieden individuele begeleiding en ondersteuning op maat. https://www.philadelphia.nl/
2. Pameijer (Landelijk): Een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking, waaronder autisme. Ze bieden diverse woonvormen, van beschermd wonen tot ambulante begeleiding, op verschillende locaties in Nederland.
https://pameijer.nl/onderwerpen/wonen
3. ASVZ (Landelijk): Biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking, waaronder ook mensen met autisme. Ze hebben verschillende woonlocaties waar beschermd en begeleid wonen wordt aangeboden. https://www.asvz.nl/wonen
4. Leviaan: Als het niet lukt om uw leven op de rit te krijgen en zelfstandig wonen niet langer een optie is, heeft u wellicht in een bepaalde periode behoefte aan begeleiding vanuit een veilige omgeving. Beschermd wonen bij Leviaan kan uitkomst bieden. https://leviaan.nl/het-aanbod/beschermd-wonen.html?gclid=CjwKCAjwqZSlBhBwEiwAfoZUIIgVgUVOSFVj8gAzmFE2nIxWq3GxoWz2qUQKvh_MAzqtG1l8_-9NyxoCTJcQAvD_BwE
5. Kwintes: Bij Kwintes begeleiden wij jou naar zo zelfstandig mogelijk wonen. Daar hebben wij verschillende woonvormen voor. https://www.kwintes.nl/wonen/
6. Lister: Lister ondersteunt bij het dagelijks leven. Lukt het jou nu niet om zelfstandig te wonen of wil je dit leren? Lister biedt beschermd wonen aan mensen vanaf 18 jaar met een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid of verslaving. https://www.lister.nl/beschermd-wonen/
7. Jados: Bij Jados hebben we aandacht voor het ontwikkelen van je zelfstandigheid en je weerbaarheid. En de woonbegeleiding bij autisme? Die is beschikbaar. https://www.jados.nl/wonen/
8. PGZ: Wij hebben twee verschillende woonvormen voor volwassenen: Beschermd wonen en Begeleid wonen. Samen met de verwijzer bepaal je welke geschikt is voor jou. Hieronder lees je meer over deze woonvormen. https://pgz.nu/volwassenen/autisme-wonen-18-volwassenen/
9. De Driestroom: We hebben allerlei woonvormen waarbinnen je kunt ‘doorgroeien’ naar zoveel mogelijk zelfstandigheid.
https://www.driestroom.nl/autisme-en-normale-begaafdheid
10. PrismaNet: https://www.prismanet.nl/dit-biedt-prisma/begeleid-wonen